Masopust je období začínající na Tři krále a končící Popeleční středou. Pro mě, stejně jako pro většinu ostatních, jsou nejzajímavější jeho poslední dny. Důvod je prostý, tyto dny se nesou ve znamení jídla. Na tučný čtvrtek, masopustní neděli i masopustní úterý je jídla, kam se člověk i pes jen podívá. Pravdou je, že v tomto období si psi, kterým je lidské jídlo zapovězeno na své příliš nepřijdou a vůně zabíjačky a koláčů jim jen dráždí čumáky a nervy. A protože i já jsem si chtěla z oné veselice něco užít a ne jen koukat jak se lidem dělají boule za ušima a pářou knoflíky na košilích, vyžádala jsem si výrobu nějaké té zabíjačkové pochoutky i pro nás pejsky. Stálo mě to sice nemalé úsilí, ale zadařilo se a teď se s Vámi mohu podělit o recept na psí tlačenku.
Vepřová tlačenka
- 400 g tučnějšího vepřového masa, např. krkovice,
- 50 g vepřových jater,
- 150 g vepřových kůží,
- 2l vody,
- špetka majoránky,
- kdo chce, může přidat špetku utřeného česneku.
Výrobní postup
- maso, játra a kůže uvařit do měkka (kůže se budou vařit déle než maso a játra),
- uvařené maso a játra nakrájet na větší kousky,
- cca polovinu uvařených kůží nakrájet na větší kousky, druhou polovinu utřít nožem,
- maso, játra, kůže a koření spolu promíchat,
- směs zalít vývarem, který zbyl po vaření masa a kůží tak, aby vše bylo ponořené,
- hotovou směs přelít do tlačenkového střeva nebo do misky,
- nechat řádně vychladnout a uchovávat v lednici.
Já dávám tlačence packu nahoru a Vašim chlupáčům přeji dobrou chuť.
Uváděné recepty jsou recepty na pamlsky pro psy, které nejsou náhradou kompletní stravy a neměly by nahrazovat krmivo. Při podávání pamlsků vždy dohlížejte na svého psa. Vhodnost konzumace u vašeho psa konzultujte se svým veterinárním lékařem. Použití návodů a receptů uvedených na těchto webových stránkách je na vlastní nebezpečí, za jakékoliv následky nenese autor zodpovědnost.